mars 20, 2017 searchmindsab

Bredbandets historia med AllTele

När man jobbar med telefoni och internet som vi på AllTele gör så är det viktigt att vi känner till bredbandets historia. AllTele är väldigt måna om att vi ska kunna erbjuda den bästa tjänsten för den absolut högsta kundnöjdheten. På grund utav det är det viktigt att vi fokuserar på alla aspekter inom branschen. Detta inlägget kommer därför ge en kort beskrivning utav hur bredbandet har vuxit sig fram sedan man började tala om bredband på slutet av 90-talet.

På slutet av 90 talet kom bredbandet och definierades till en början som ett alternativ till smalbandets uppkoppling (telefonnätet). Dagens definition är däremot mer avancerad och innehåller nu krav och regler för anslutningens hastighet vilket är avsevärt mycket snabbare än vad en gammal modemuppkoppling kunde uppnå. Ett bredband definieras nu som en hastighet på minst 256 kbit/s. Senare kom det även att utvecklas en fast access till internet via fiber. Tidigare krävdes det att man kopplade upp sig och så kostade det pengar i minuten. Nu har man fått en fast kostnad per månad istället. Till en början var detta bara tillgängligt för stora företag, universitet, instutitioner och liknande. Men man byggde i slutet av 90 talet vägar in för allmänheten, så de kunde ta del utav möjligheterna för en fast månadsbetalning. Detta myntade termen ”bredband” och stadsnäten började nu att byggas för att kunna nå ut till en större massa.

ADSL introducerades sedan under tidigt 2000-tal, vilket är en uppkoppling via koppartråd. Materialet begränsade dock kraftigt hastigheten och blev därför inte särskilt långvarigt. Hastigheten begränsades till enbart ett par mbit/s. Under tiden så fortsätter byggnationen av stadsnätet för de som bor längre ut på landet. Sist att få tillgång till fibernätet är fristående villor eftersom man fokuserar främst på hus med flera familjer. Det existerar också ett problem med att kostnaderna för att ansluta huset till fibernätet kan bli väldigt dyrt. Det kan, om man har otur, kosta upp mot 70 000 kr.

alltele